Miért fontos a jó igazolványkép önéletrajzunkhoz?

Adott egy jól összerakott önéletrajz és adott egy jó álláshirdetés. Hiába mindez, hogyha álláspályázatunk elhasal egy rossz fotó miatt. A következőkben arról lesz szó , milyen egy megfelelő igazolványkép és milyen gyakori hibákat követhetünk el.

Általában a HR-sek átlagban fél-egy percet foglalkoznak egy önéletrajzzal. Ma Európában a legtöbb helyen fényképes CV-t vár a munkáltató, de van ahol nincs ez feltüntetve. Ha kérik az álláshirdetésben, érdemes küldeni. Ha viszont előnytelen igazolványképet helyezünk önéletrajzunkba, azzal hamar kieshetünk a rostából rövidebb idő alatt is. 

A fotó szabványos helye jobb felső sarok . A legjobb, ha szkennelve, vagy szövegszerkesztővel van elhelyezve. Odatűzni, ragasztani nem nagyon illik, mint ahogy az sem, hogy ételmaradékos, régi fotót sem.

Szintén lényeges szempont , hogy fényképünk ne legyen régebbi, mint 4-5 év, pályakezdőként pedig 2-3 hónapnál.
Kerüljük a speciális háttereket , a művészi önmegvalósítást, a barnás vagy színes hátterű fotókat. Kevesebb néha több.

Gyakori hiba szokott lenni, amivel a kiválasztásért felelős szakemberek találkoznak rendszerint, hogy kiránduláson, családi alkalmon készült fotókat illesztenek be pályázatukba. Óvatosan kell bánni azzal, amikor egy nagyobb képből ollózzuk ki magunkat , mert igen rossz hatást válthat ki. Továbbá nem szerencsés munka közben készült fotót használni. Valószínű, hogy ezzel ellenkező hatást érhetünk el.

Öltözék és a kinézet szintén fontos szempont álláspályázatoknál. Előnybe részesítik az üzleties megjelenést fényképkészítés során.